Sică Pușcoci, unul dintre cei care au intermediat transferul lui Iulian Arhire de la Oțelul Galați la Pohang Steelers din Coreea de Sud, le-a arătat judecătorilor CAB, luni, că i-a dat 150.000 de dolari, în mână, lui Mihai Stoica, bani ce trebuiau să ajungă, finalmente, la clubul gălățean.
Curtea de Apel București (CAB) a audiat, luni, mai multe persoane, în dosarul celor opt oameni de fotbal judecați pentru fapte de corupție în legătură cu transferul mai multor jucători în străinătate.
Printre cei care au dat declarații s-au numărat fostul impresar Sică Pușcoci, antrenorul Petrolului, Cosmin Contra, dar și un avocat, fost jucător la CFR Cluj.
Pușcoci a arătat, în declarația sa, că nu mai reține multe detalii privind transferurile pe care le-a intermediat și pentru care a semnat în cazul jucătorilor Iulian Arhire și Cristian Dulca.
În cazul lui Arhire, Pușcoci a precizat că își menține toate declarațiile date anchetatorilor, dar și judecătorului de la Tribunalul București.
La cerea procurorului DNA care i-a arătat o declarație din timpul urmăririi penale, Sică Pușcoci a arătat că, în cazul lui Arhire, el s-a ocupat de introducerea în țară a 150.000 de dolari – sumă de bani ridicată de la o filială din Germania a unei bănci coreene.
Pușcoci a spus că respectivii bani i-au fost dați personal lui Mihai Stoica, acesta trebuind să-i introducă ulterior în conturile clubului Oțelul.
„Eu am introdus suma de 150.000 de dolari în țară și i-am dat lui Mihai Stoica. L-am informat pe Stoica că, în situația în care clubul nu era de acord cu comisionul de 550.000 de dolari, transferul nu se realiza. Eu nu am încasat nicio sumă de bani, iar banii luați de la banca sud-coreeană din Germania i-am dat lui Mihai Stoica și reprezentantului Pohang Steelers„, a spus el, în instanță.
În 4 noiembrie, la precedentul termen din dosarul transferurilor, instanța a emis mandate de aducere pe numele lui Cosmin Contra, Nicolae Badea, Sică Pușcoci și Gheorghe Pecheanu, după ce aceștia nu s-au prezentat la instanță, ca martori în proces.
La 20 mai, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel București, instanță care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei și opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecați pentru înșelăciune.
Instanța supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan și Victor Becali, Jean Pădureanu și Gheorghe Nețoiu și a desființat „în totalitate” decizia prin care aceștia au fost condamnați de Curtea de Apel București în 12 noiembrie 2012.
Potrivit motivării deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel București a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzați și a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitați.
Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan și Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Nețoiu și Gheorghe Popescu.
Decizia a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care în 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse între și opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.
Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali și Cristi Borcea au primit câte șapte ani de închisoare cu executare, George Copos – cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu și Gigi Nețoiu – câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Sentința a fost atacată cu recurs la instanța supremă, care a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel București.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.
Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la FC Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.
Sursa: Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER